Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łamańce z makiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łamańce z makiem - składniki:
Łamańce z makiem - sposób przygotowania: Z puszki maku odłóż 2-3 łyżki (możesz dodać je na przykład do klusek z makiem). Pozostały mak wymieszaj z bakaliami i śmietaną (ew. rumem) i przełóż do małych foremek do 3/4 wysokości. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto i wstaw do lodówki na godzinę. Przygotuj papier do pieczenia, rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 5 mm. Nożyczkami wytnij razem z papierem nieco większe niż foremki z makiem "przykrywki". Wytnij w nich wzorki foremkami do pierników. Rozłóż na foremkach z ciastem papierem do góry i pomagając sobie nożem, zdejmij papier. Ciasto dociśnij do brzegów foremek. Posmaruj białkiem, oprósz grubym cukrem. Upiecz na złoty kolor - ok. 15 minut.

Informacje o Łamańce z makiem

  • Smakołyki z korca maku

    Smakołyki z korca maku

    ) Łamańce z makiem Składniki: 25 dag maku 10 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa) 2-3 łyżki miodu likier Amaretto Składniki na ciasto: 20 dag masła 15 dag mąki 1 żółtko (ugotowane na twardo) 6-7 dag cukru pudru Sposób przygotowania: Mak zalej wodą i

  • Święta na lekko

    Święta na lekko

    Choć dania są postne, wigilijna kolacja nie ma zazwyczaj wiele wspólnego z poszczeniem. W efekcie czasem nim dotrzemy do połowy menu, nasz żołądek mówi "dość". Uszka, pierogi z kapustą, ryby w kilku wariantach, makowce, łamańce z makiem - raz do roku można sobie

  • Święta smakują bakaliami

    Święta smakują bakaliami

    słodki mak z dodatkiem bakalii, który obecni na wieczerzy goście zjadają z jednego naczynia za pomocą kawałków ciasta. Nazwa "łamańce" wzięła się stąd, iż niegdyś ciasto do tej potrawy pieczono w jednym kawałku i później łamano. Łamańce z makiem Mak: 1 puszka masy makowej dowolne bakalie