Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Konfitowana dynia z bakaliami w syropie miodowo-pigwowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Konfitowana dynia z bakaliami w syropie miodowo-pigwowym - składniki:
Konfitowana dynia z bakaliami w syropie miodowo-pigwowym - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: nagrzej piekarnik do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wszystkie składniki ciasta zmiksuj na gładką masę. Na blachę wykładaj ciasto, formując krążki o średnicy ok. 15 cm, brzegi krążków rozciągnij na kształt "słoneczka". Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 3-5 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i jeszcze ciepłe, delikatnie zawieś na odwróconych do góry dnem długich, wąskich szklankach, aby nadać im kształt koszyczków. Odstaw do wystudzenia. Przygotuj nadzienie: dynię obierz. Używając obieraczki do warzyw potnij ją we wstążki przypominające makaron tagliatelle. Suszone owoce i bakalie przełóż do miseczki, zalej nalewką i odstaw do namoczenia. Na patelni roztop masło, dodaj dynię, namoczone owoce i duś do miękkości. Dodaj nalewkę z owoców, a po chwili podpal. Po wypaleniu się alkoholu całość dopraw do smaku miodem i sokiem z cytryny. Do uformowanych koszyczków nałóż dynię z owocami. Udekoruj miętą i dynią w słodkiej zaprawie, cukrem trzcinowym i sosem ze smażenia dyni.
Zwiastun jesieni: krem z dyni