Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Balotyna z perliczki i sarny na musie z buraków z sosem z szalotek
Balotyna z perliczki i sarny na musie z buraków z sosem z szalotek - składniki:
Balotyna z perliczki i sarny na musie z buraków z sosem z szalotek - sposób przygotowania:
Polędwiczkę z sarny zamarynuj w przyprawach oraz w wódce.
Przygotuj farsz francuski: zmielone mięso z udka perliczki wymieszaj ze śmietanką i jajkiem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Na folii aluminiowej posmarowanej olejem ułóż warstwami: zblanszowane liście kapusty, plastry wędzonej szynki, farsz z perliczki. Na farszu ułóż polędwiczkę, zroluj całość w ciasną roladę i zawiń w folię aluminiową.
Na suchej rozgrzanej patelni smaż rulon, obracając co 2 minuty. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 135 st. C. Piecz 20 minut, tak aby mięso sarny zostało lekko krwiste.
Przygotuj sos: na patelni rozgrzej 2 łyżki cukru. Gdy zamieni się w jasny karmel, dodaj tymianek i drobno posiekaną szalotkę. Smaż 1-2 minuty, aż szalotka się zeszkli. Zalej winem, dodaj posiekane śliwki i gotuj, aż sos zmniejszy objętość o połowę. Dopraw do smaku i przecedź przez sito.
Buraki upiecz w piekarniku w temp. 180 st. C, aż będą miękkie. Wyjmij z pieca, odstaw do ostudzenia.
Następnie obierz je i zmiksuj na gładki mus z dodatkiem soku z limonki oraz przypraw.
Na patelni rozgrzej miód z masłem, startym imbirem i czuszką. Dodaj obrany, pokrojony w grube słupki korzeń pietruszki, posiekany koperek, sól, pieprz. Smaż, aż pietruszka się zrumieni.
Roladę pokrój w plastry, podawaj z sosem, musem z buraków i karmelizowaną pietruszką.
- 300 g polędwiczki z sarny
- 250 g mięsa z perliczki
- 100 ml wódki żubrówki
- 6-7 liści kapusty włoskiej
- 80 g wędzonej szynki
- 6 średnich czerwonych buraków
- 400 g korzeni pietruszki
- 2 płaskie łyżki cukru
- 100 g miodu wielokwiatowego łąkowego
- 5 g świeżego imbiru
- 4 szalotki
- 50 g susek sechlońskich (suszonych śliwek)
- świeże zioła:
- majeranek
- pietruszka
- tymianek
- 200 ml czerwonego wina z Winnic Pałacu Mierzęcin
- 3 jaja
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- 200 g masła
- 300 ml sosu pieczeniowego
- sól
- pieprz
- cukier
- pieprz czarny
- 1 papryczka czuszka
- 2 limonki
- 200 ml oleju
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki