Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grzane piwo po staropolsku

Autor
A A A
  • Grzane piwo po staropolsku

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grzane piwo po staropolsku - składniki:
Grzane piwo po staropolsku - sposób przygotowania: Mocno podgrzej (ale nie gotuj!) piwo z cynamonem i goździkami. Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż napój lekko zgęstnieje. Podawaj w porcelanowym dzbanku lub w kubkach albo filiżankach z grubego szkła. Klasycznym dodatkiem do grzanego piwa jest twaróg pokrojony w kostkę.