Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Suflety z koziego sera

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Suflety z koziego sera - składniki:
Suflety z koziego sera - sposób przygotowania: Masło roztapiamy w rondelku, oprószamy mąką, zasmażamy na małym ogniu na bladozłoty kolor, stale mieszając (2-3 minuty). Wlewamy mleko lub śmietankę, stale mieszając, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dalej 5 minut, nie przerywając mieszania. Po zdjęciu z ognia dodajemy musztardę, żółtka i starty ser, energicznie mieszając trzepaczką. Wsypujemy pokruszony kozi twarożek, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200-210°C (bez termoobiegu). Ubijamy białka na sztywną pianę, a potem porcjami, ostrożnie i delikatnie mieszając, dodajemy do masy serowej. Masą napełniamy foremki żaroodporne i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Sufletów nie można upiec wcześniej, bo opadają bardzo szybko po wyjęciu z piekarnika!

Informacje o Suflety z koziego sera

  • Kremowe menu z deserem dla ochłody

    Kremowe menu z deserem dla ochłody

    Doskonałym dodatkiem do sufletów z koziego sera będzie sałatka z pieczonych lub gotowanych buraków i fasolki szparagowej polana octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Suflety z koziego sera 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 3,2% lub śmietanki kremówki 2 łyżeczki dobrej musztardy 2

  • Z kozim serem - 7 pysznych pomysłów

    Z kozim serem - 7 pysznych pomysłów

    na gorąco lub przestudzoną do temperatury pokojowej. Autor: Zuzanna Wiciejowska Suflet należy podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika, gdyż nawet, jeśli pięknie wyrośnie, bardzo szybko zaczyna opadać. Będzie doskonały w towarzystwie sałatki z dodatkiem pomidorków. Suflet z koziego sera 150 g