Beszamel
- (proporcje na 250 ml sosu)
- 20 g masła
- 15 g mąki
- 250 ml mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa do smaku
Informacje o Beszamel
-
Sycące menu z makaronem zapiekanym pod beszamelem
lasagne (lazanię). Świetnie pasują do niego również zielone oliwki oraz kapary. Kokardki zapiekane pod beszamelem 300 g makaronu kokardki Sos z mięsem: 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 400 ml gęstego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej tymianek oregano
-
Jak po maśle
Beszamel, czyli tak zwany biały sos, został podobno wymyślony w XVII wieku, przez jednego z wysokich urzędników francuskiego dworu - Louisa de Béchameil. Wyśmienicie nadaje się do zapiekanych makaronów i warzyw. Sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól biały pieprz
-
Sposób na sos beszamelowy
Beszamel to klasyk kuchni francuskiej. Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV, który słynął z zamiłowania do dobrej kuchni. Jego autorem jest markiz Luis de Bechamel - wielki smakosz i zarządca dworu francuskiego króla. Podobno Bechamel pracował nad recepturą
-
Obiad na wtorek - z deserem dla dorosłych
cukier sól 2.5 szklanki beszamelu Pieczarki pokroić na cząstki, cukinie - w półplasterki, piersi - w paski. Na patelni rozgrzać połowę oliwy i usmażyć na niej kurczaka. Przełożyć na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pieczarki. Gdy się zrumienią, dodać cukinię i chwilę smażyć razem
-
Menu z chłodnikiem ogórkowym
pepperoncini cukier sól 2.5 szklanki beszamelu Pieczarki pokroić na cząstki, cukinie - w półplasterki, piersi - w paski. Na patelni rozgrzać połowę oliwy i usmażyć na niej kurczaka. Przełożyć na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pieczarki. Gdy się zrumienią, dodać cukinię i chwilę
-
Święta we włoskim stylu
grudki. Dodaj gorące mleko, wsyp szczyptę gałki muszkatołowej i sól, zagotuj, stale mieszając. 5. Wysmaruj tłuszczem blaszkę do pieczenia i na jej dnie rozprowadź sporą ilość beszamelu, następnie ułóż dwa płaty Lasagne Barilla, przykryj sosem z pieczarek i beszamelem, a następnie posyp startym parmezanem
-
Najsłynniejsze dania ze słonecznej Krety - koniecznie do wypróbowania!
makaronu z farszem. Beszamel trochę masła i oliwy do podsmażenia 6?7 łyżek mąki uniwersalnej 1,5 litra świeżego mleka (żadnych puszek i proszków) 2 żółtka szczypta tartej gałki muszkatołowej odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Podsmażamy oliwę i masło, dodajemy mąkę. Cały czas mieszając
-
Danie ze spiżarni
pomidorowy, przyprawy. Przydatne, choć niekonieczne, zmienne dodatki służące improwizacji. Na moją listę niezbędników w spiżarni wpisałam: mleko, mąkę, jajka, ziemniaki, cebulę, czosnek, masło i oliwę. Zacznijmy od dwóch podstawowych sosów - majonezu i beszamelu. Domowy majonez
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki