Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krem ze słodkich ziemniaków

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krem ze słodkich ziemniaków - składniki:
Krem ze słodkich ziemniaków - sposób przygotowania: Obrane ziemniaki kroimy w kostkę o boku 1 cm. Wrzucamy do garnka i podsmażamy chwilę na oliwie. Wlewamy tyle wody, aby przykryła ziemniaki, i gotujemy 15-20 minut, aż zmiękną. Odlewamy wodę, zostawiając 1,5 szklanki, miksujemy zupę na gładki krem. Wrzucamy drobno pokrojone kasztany, posiekaną natkę, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie zagotowujemy. Rada: Kasztany jadalne są lekko słodkie i mają mączną konsystencję. Dobrze współgrają ze smakiem słodkich ziemniaków. Poza sezonem kupujemy je w słoikach lub w puszkach. Surowe kasztany można przyrządzić w domu, najlepiej w piekarniku. Przed pieczeniem trzeba naciąć skorupkę.

Informacje o Krem ze słodkich ziemniaków

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Kremowa zupa ze słodkich ziemniaków, nazywanych też batatami. Słodycz ziemniaków i marchewki przełamano imbirem i czosnkiem. Jeśli chcesz, by zupa była delikatniejsza, przed podaniem każdą porcję udekoruj kleksem śmietany 22 proc. Zupę podawaj z grzankami. Zobacz przepis na zupę ze słodkich ziemn

  • Co zjedzą polscy piłkarze przed pierwszym meczem mundialu? "Od lat ten sam rosół na szczęście"

    Co zjedzą polscy piłkarze przed pierwszym meczem mundialu? "Od lat ten sam rosół na szczęście"

    makaron (bezglutenowy dla osób, które nie tolerują glutenu). - W dniu meczu nigdy nie zmieniam menu - powiedział Tomasz Leśniak dziennikarzom redakcji Sport.pl. - Od lat jest to samo. Na śniadanie ryżanka lub jaglanka. Na obiad poza rosołem, który jest świętością, serwujemy krem ze słodkich ziemniaków