Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wstążki z brokułami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wstążki z brokułami - składniki:
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 100 g szynki (pokrojonej w cienkie plasterki a potem w paseczki)
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
  • 1 duży brokuł (podzielony na różyczki a łodygi pokrojone w plasterki)
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • 300 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych (lub płatków migdałowych)
  • sól
  • pieprz
Wstążki z brokułami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wkładamy pokrojony w plastry czosnek, smażymy 3 minuty, aż się przyrumieni. Następnie wyjmujemy go z rondla. Do oliwy wkładamy cebulę, szynkę i nasiona kopru. Podsmażamy 7-8 minut, aż cebula zrobi się miękka, a szynka się zrumieni. Dodajemy pokruszony czerwony pieprz oraz pokrojone w plasterki łodygi brokułów, smażymy 4 minuty. Następnie wkładamy różyczki brokułów, solimy i wlewamy wodę lub bulion. Przykrywamy i gotujemy 5 minut (aż brokuły będą miękkie). Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedzamy, zachowujemy szklankę wody z gotowania. Makaron przekładamy do rondla z sosem brokułowym, podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż składniki się połączą. Jeśli trzeba, dolewamy trochę wody, w której gotował się makaron. Dodajemy resztę oliwy i parmezan, mieszamy i posypujemy orzeszkami.