Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szpinakowy tort wielkanocny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szpinakowy tort wielkanocny - składniki:
Szpinakowy tort wielkanocny - sposób przygotowania: Bułkę moczymy w mleku. 2 jajka roztrzepujemy i mieszamy z parmezanem, odciśniętą bułką, ricottą i uduszonym szpinakiem i majerankiem. Przyprawiamy. Arkusz ciasta układamy w tortownicy o śr. 26 cm posmarowanej olejem, tak aby wystawał 1 cm. Smarujemy olejem. W ten sposób układamy pięć płatów ciasta jeden na drugim. Ciasto smarujemy nadzieniem (1/4 nadzienia odkładamy), wierzch skrapiamy olejem. Robimy w nadzieniu sześć wgłębień: do każdego wkładamy kawałek masła i wbijamy 1 jajko. Przyprawiamy i smarujemy resztą nadzienia. Pozostałych sześć arkuszy po kolei układamy na nadzieniu, smarując każdą warstwę olejem. Wystające brzegi ciasta zwijamy do wewnątrz. Smarujemy wierzchnią warstwę ciasta olejem i nakłuwamy ją w kilkunastu miejscach, aby ułatwić parowanie. Pieczemy w 200°C ok. 75 minut.