Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szpinakowy tort wielkanocny
Szpinakowy tort wielkanocny - składniki:
Szpinakowy tort wielkanocny - sposób przygotowania:
Bułkę moczymy w mleku. 2 jajka roztrzepujemy i mieszamy z parmezanem, odciśniętą bułką, ricottą i uduszonym szpinakiem i majerankiem. Przyprawiamy. Arkusz ciasta układamy w tortownicy o śr. 26 cm posmarowanej olejem, tak aby wystawał 1 cm. Smarujemy olejem. W ten sposób układamy pięć płatów ciasta jeden na drugim. Ciasto smarujemy nadzieniem (1/4 nadzienia odkładamy), wierzch skrapiamy olejem. Robimy w nadzieniu sześć wgłębień: do każdego wkładamy kawałek masła i wbijamy 1 jajko. Przyprawiamy i smarujemy resztą nadzienia. Pozostałych sześć arkuszy po kolei układamy na nadzieniu, smarując każdą warstwę olejem. Wystające brzegi ciasta zwijamy do wewnątrz. Smarujemy wierzchnią
warstwę ciasta olejem i nakłuwamy ją w kilkunastu miejscach, aby ułatwić parowanie. Pieczemy w 200°C ok. 75 minut.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki