Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem - składniki:
Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem - sposób przygotowania: Z głowy kapusty wykrawamy głąb. Kapustę wkładamy do osolonego wrzątku. Stopniowo zdejmujemy mięknące liście i ścinamy z nich grube nerwy. Kaszę gotujemy na sypko z dodatkiem łyżki masła. Studzimy. Dodajemy ser, jajko, mieszamy i doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz solą. Na duże liście kładziemy porcje nadzienia, zwijamy gołąbki. Dno rondla wykładamy kilkoma liśćmi kapusty, a następnie układamy na nich gołąbki. Przykrywamy je pozostałymi liśćmi. Zalewamy wrzącym bulionem grzybowym i dusimy 25 minut (od zagotowania) na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia z mąki i masła robimy białą zasmażkę i zagęszczamy nią sos. Podajemy gorące.

Informacje o Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem

  • Kasza gryczana w roli głównej

    Kasza gryczana w roli głównej

    Pierogi z farszem z kaszy gryczanej i twarogu to danie popularne przede wszystkim w województwie lubuskim. Do nadzienia możesz dodać również pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę. Jeśli wolisz coś mniej kalorycznego, wypróbuj nasz przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem . Pierogi z

  • Co jeść w listopadzie?

    Co jeść w listopadzie?

    . Jeśli zblanszujesz wcześniej liście kapusty, łatwiej będzie je zwijać. Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem duża główka białej lub włoskiej kapusty 20 dag kaszy gryczanej 25 dag białego zmielonego sera jajko 2 łyżki masła 15 dag surowego boczku w cienkich plastrach 2 szklanki bulionu grzybowego