Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Quiche z zieloną soczewicą
Quiche z zieloną soczewicą - składniki:
Quiche z zieloną soczewicą - sposób przygotowania:
Zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Robimy nadzienie. Soczewicę moczymy 30 minut w gorącej wodzie, odcedzamy, zalewamy gorącą wodą, tak by przykryć ziarna. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka. Obraną marchewkę kroimy w cienkie plasterki, układamy na sitku i zanurzamy we wrzątku na 5 minut, odcedzamy. Cebule siekamy, smażymy na oleju, dodajemy marchewkę, drobno posiekane chilli i chwilę smażymy. Następnie dokładamy ugotowaną soczewicę, doprawiamy, studzimy. Jajka mieszamy ze śmietaną i kolendrą, a potem z nadzieniem. Dno i boki tortownicy wylepiamy ciastem (trochę zostawiamy), nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, po czym wyjmujemy i studzimy. Rozkładamy na cieście farsz, a odłożone ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy na paski, układamy z nich kratkę na farszu i smarujemy ją białkiem. Wstawiamy quiche do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy 20 minut, a potem obniżamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze około 20 minut.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki