Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Quiche z zieloną soczewicą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Quiche z zieloną soczewicą - składniki:
Quiche z zieloną soczewicą - sposób przygotowania: Zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Robimy nadzienie. Soczewicę moczymy 30 minut w gorącej wodzie, odcedzamy, zalewamy gorącą wodą, tak by przykryć ziarna. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka. Obraną marchewkę kroimy w cienkie plasterki, układamy na sitku i zanurzamy we wrzątku na 5 minut, odcedzamy. Cebule siekamy, smażymy na oleju, dodajemy marchewkę, drobno posiekane chilli i chwilę smażymy. Następnie dokładamy ugotowaną soczewicę, doprawiamy, studzimy. Jajka mieszamy ze śmietaną i kolendrą, a potem z nadzieniem. Dno i boki tortownicy wylepiamy ciastem (trochę zostawiamy), nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, po czym wyjmujemy i studzimy. Rozkładamy na cieście farsz, a odłożone ciasto cienko rozwałkowujemy, kroimy na paski, układamy z nich kratkę na farszu i smarujemy ją białkiem. Wstawiamy quiche do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy 20 minut, a potem obniżamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze około 20 minut.