Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Filet z kurczaka w sosie musztardowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (41 głosów)

Filet z kurczaka w sosie musztardowym - składniki:
Filet z kurczaka w sosie musztardowym - sposób przygotowania: Filet z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem (można także ulubionymi ziołami) i odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie, na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Obsmażamy na niej mięso, które następnie przekładamy na talerz. Przygotowujemy sos: Patelnię myjemy i ustawiamy z powrotem na ogniu. Rozpuszczamy na niej masło. Do niego dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy na jasno-złoto, uważając, aby się nie przypaliła. Kiedy zasmażka jest gotowa, dodajemy do niej śmietanę, mleko oraz musztardę. Sos dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy jest gotowy, wkładamy do niego usmażone wcześniej kawałki kurczaka i dusimy na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Danie bardzo dobrze smakuje na przykład w towarzystwie szparagów lub zielonej fasolki szparagowej.