Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta ze szpinakiem i gorgonzolą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Tarta ze szpinakiem i gorgonzolą - składniki:
Tarta ze szpinakiem i gorgonzolą - sposób przygotowania: Posiekaj przesianą mąkę z masłem, dodaj żółtko, odrobinę soli i wodę. Szybko zagnieć ciasto (gdy będzie zbyt twarde, dolej trochę wody, gdy zbyt rzadkie - wsyp nieco mąki). Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Szpinak usmaż z czosnkiem na oliwie. W misce wymieszaj pozostałe składniki nadzienia. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1 centymetra, przełóż do formy na tartę i piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmij tartę, wlej masę i dodaj szpinak. Piecz około 25-30 minut.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo