Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody brzoskwiniowe z rozmarynem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lody brzoskwiniowe z rozmarynem - składniki:
Lody brzoskwiniowe z rozmarynem - sposób przygotowania: W garnku, na średnim ogniu, mieszamy mleko, kremówkę oraz cukier trzcinowy. Dodajemy rozmaryn i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Po około 5 minutach przecedzamy przez sitko, tak aby w naszych lodach nie było gałązek rozmarynu. Mieszamy z musem brzoskwiniowym i miksujemy przez kilka sekund, do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do miski i schładzamy przez około 1 godzinę w lodówce. Następnie mieszankę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta. Jeżeli nie posiadamy maszyny schłodzoną mieszankę, wyciągniętą z lodówki, miksujemy aby dobrze "napuszyć" lody, przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki. Podczas chłodzenia się lodów, kilka razy je miksujemy, aby były puszyste i aby uniknąć wytworzenia się kryształków lodu.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!