Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Łaciate babeczki z owocowymi kremami, świeżymi owocami i słodkościami
Łaciate babeczki z owocowymi kremami, świeżymi owocami i słodkościami - składniki:
Łaciate babeczki z owocowymi kremami, świeżymi owocami i słodkościami - sposób przygotowania:
Wlewamy do rondelka 1 szklankę mleka z przekrojoną na pół laską wanilii (ziarenka zeskrobujemy nożem i również dodajemy). Całość wstawiamy na ogień i podgrzewamy, tak by mleko się podniosło i dodajemy do niego pokrojone w kosteczkę masło. Kiedy wszystko się połączy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Z mleka wyciągamy laskę wanilii i wlewamy przestudzone mleko do suchych składników. Na sam koniec dodajemy dwa jajka. Całość miksujemy na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao. Masę wlewamy do foremek. Na przemian ciemne i jasne ciasto, lub łaciate jak w moim przypadku. Babeczki pieczemy około 17 minut w piekarniku podgrzanym do 170 st. C.
Przygotowanie kremów:
Śmietanę miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem, aż uzyska gęstą konsystencję. Rozdzielamy ją do 3 różnych miseczek i do każdej z nich dodajemy wybrane owoce, następnie miksujemy. Tak powstałe kremy nakładamy na wystudzone babeczki i dekorujemy swoimi ulubionymi owocami i słodkościami. Owoce można również włożyć do ciasta i upiec w babeczkach.
- Na babeczki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1/2 kostki masła lub pół szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 laska wanilii lub 1 cukry waniliowe
- 2 łyżki kakao
- Na kremy (bitą śmietanę):
- 0
- 5 l śmietanki 30 %
- świeże owoce (jagody borówki maliny truskawki lub porzeczki - w zależności od upodobania)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- ulubione słodkości
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki