Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łaciate babeczki z owocowymi kremami, świeżymi owocami i słodkościami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Łaciate babeczki z owocowymi kremami, świeżymi owocami i słodkościami - składniki:
Łaciate babeczki z owocowymi kremami, świeżymi owocami i słodkościami - sposób przygotowania: Wlewamy do rondelka 1 szklankę mleka z przekrojoną na pół laską wanilii (ziarenka zeskrobujemy nożem i również dodajemy). Całość wstawiamy na ogień i podgrzewamy, tak by mleko się podniosło i dodajemy do niego pokrojone w kosteczkę masło. Kiedy wszystko się połączy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Z mleka wyciągamy laskę wanilii i wlewamy przestudzone mleko do suchych składników. Na sam koniec dodajemy dwa jajka. Całość miksujemy na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao. Masę wlewamy do foremek. Na przemian ciemne i jasne ciasto, lub łaciate jak w moim przypadku. Babeczki pieczemy około 17 minut w piekarniku podgrzanym do 170 st. C. Przygotowanie kremów: Śmietanę miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem, aż uzyska gęstą konsystencję. Rozdzielamy ją do 3 różnych miseczek i do każdej z nich dodajemy wybrane owoce, następnie miksujemy. Tak powstałe kremy nakładamy na wystudzone babeczki i dekorujemy swoimi ulubionymi owocami i słodkościami. Owoce można również włożyć do ciasta i upiec w babeczkach.