Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Cynamonowy tuńczyk
Cynamonowy tuńczyk - składniki:
Cynamonowy tuńczyk - sposób przygotowania:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie.Rozgrzej na dużej patelni lub w garnuszku oliwę z chilli i oliwę z tuńczyka. Dodaj chilli, cebulę i cynamon (jeżeli dodajesz suszoną
bazylię, dodaj ją teraz). Smaż wszystko na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Dodaj tuńczyka i przesmaż chwilę na większym ogniu. Dodaj pomidory, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 15 - 20 minut. Dodaj bazylię i przypraw do smaku. Do gotowego sosu dodaj sok i skórkę z cytryny oraz parmezan, zamieszaj wszystko i podawaj z makaronem skropionym oliwą z oliwek. Na wierzch zetrzyj odrobinę parmezanu.
- 500 g makaronu
- 1-2 (w zależności od ostrości) świeża papryczka chilli lub 1 czubata łyżeczka chilli sproszkowanego/w płatkach
- 1 czerwona cebula
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 400 g pomidorów całych w soku pomidorowym (puszka)
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie
- garść listków bazylii lub suszone
- sól i pieprz
- skórka i sok z 1 cytryny
- garść parmezanu
- 1 łyżka oliwy z papryczką chilli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki