Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cynamonowy tuńczyk

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cynamonowy tuńczyk - składniki:
  • 500 g makaronu
  • 1-2 (w zależności od ostrości) świeża papryczka chilli lub 1 czubata łyżeczka chilli sproszkowanego/w płatkach
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 400 g pomidorów całych w soku pomidorowym (puszka)
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie
  • garść listków bazylii lub suszone
  • sól i pieprz
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • garść parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z papryczką chilli
Cynamonowy tuńczyk - sposób przygotowania: Ugotuj makaron w osolonej wodzie.Rozgrzej na dużej patelni lub w garnuszku oliwę z chilli i oliwę z tuńczyka. Dodaj chilli, cebulę i cynamon (jeżeli dodajesz suszoną bazylię, dodaj ją teraz). Smaż wszystko na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Dodaj tuńczyka i przesmaż chwilę na większym ogniu. Dodaj pomidory, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 15 - 20 minut. Dodaj bazylię i przypraw do smaku. Do gotowego sosu dodaj sok i skórkę z cytryny oraz parmezan, zamieszaj wszystko i podawaj z makaronem skropionym oliwą z oliwek. Na wierzch zetrzyj odrobinę parmezanu.