Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta ze szprotkami
Tarta ze szprotkami - składniki:
Tarta ze szprotkami - sposób przygotowania:
Ona przygotowała ciasto na tartę, które upiekła na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce. Cebulę pokroiła w piórka, wrzuciła na olej i zeszkliła. Następnie dodała miód, sok z cytryny, pieprz oraz tymianek i dusiła warzywo z pełną premedytacją przez około kwadrans. Do kubka śmietany dorzuciła sól, pieprz oraz utartą gałkę muszkatołową. Śmietanę wyłożyła na upieczone ciasto, na niej rozłożyła karmelizowaną cebulę. Szprotkom szybkim ruchem oderwała główki i poukładała na słodko-kwaśnej masie. Wrzuciła do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut.
- Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- woda (tyle by wyrobić ciasto)
- Farsz:
- 14 szprotek wędzonych
- 3 małe cebule
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki miodu
- 1.5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- olej
- sól
- pieprz
- tymianek
Mini tarty dla każdego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki