Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piersi wędzone na herbacie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Piersi wędzone na herbacie - składniki:
Piersi wędzone na herbacie - sposób przygotowania: Piersi umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, dodać piersi i dokładnie wysmarować marynata. Odstawić na godzinę. Piersi można uwędzić najlepiej w woku. Ważne żeby dno i boki wyłożyć dokładnie 2 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owijamy folią. Na dno woka/garnka wsypujemy herbatę, ryż, cukier, zioła, przyprawy. Nad mieszankę kładziemy naczynie do wędzenia: bambusowy koszyczek, metalowa specjalna tackę, albo tworzymy coś na szybko w stylu tratwy z patyków do szaszłyków, które układamy tak by móc położyć na nie mięso i żeby mięso nie dotykało dna. Tak przygotowany garnek/wok rozgrzewamy, na dużym ogniu, następnie kładziemy mięso i przykrywamy pokrywką, sprawdzając szczelność, bo dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Podgrzewamy na dużym ogniu przez ok 5 minut, potem zmniejszamy ogień do minimum. Czas wędzenia zależy od wielkości mięsa, ja wędziłam piersi przez 15 minut, potem należy wyłączyć ogień i zostawić mięso na ok 10 minut, niech mięso się wędzi jeszcze chwilę a soki równomiernie rozłożą. Gotowe wyjmujemy i kroimy na plastry. Podałam z ryżem oraz sałatką ze szpinaku. Ale można podać na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami. Przepis pochodzi z bloga: mojkulinarnypamietnik.blogspot.com