Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka z wołowiną, karmelizowaną brukselką i konfiturą żurawinową
Sałatka z wołowiną, karmelizowaną brukselką i konfiturą żurawinową - składniki:
Sałatka z wołowiną, karmelizowaną brukselką i konfiturą żurawinową - sposób przygotowania:
Mięso kroimy na cienkie plastry. Każdy plaster smarujemy po jednej stronie konfiturą żurawinową, a następnie skrapiamy oliwą. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około 30 minut. Upieczone mięso kroimy na małe kawałki. Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, odcinamy końcowy kawałek głąba, a jego pozostałość nacinamy na krzyż. Oczyszczoną brukselkę namaczany na kilka minut w zimnej wodzie. Dzięki temu będzie jędrniejsza. Tak przygotowaną brukselkę wrzucamy do posolonego i posłodzonego 1 łyżką cukru wrzątku i gotujemy przez około 5 minut od czasu ponownego zagotowania się wody. Na suchą patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru i mieszamy do czasu aż się rozpuści. Następnie wrzucamy na patelnię ugotowaną brukselkę, dodajemy 2 łyżki wody i smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, tak żeby wszystkie brukselki oblepiły się cukrowym syropem. Kuskus przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szczypior grubo siekamy. Mięso, brukselkę, kuskus i szczypior wrzucamy do miski. 2-3 łyżki konfitury żurawinowej łączymy z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami przegotowanej wody. Tak przygotowany sos wlewamy do miski i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
- 300 g brukselki
- 300 g wołowiny
- 8 łyżek kuskusu
- pęczek grubego szczypioru
- konfitura żurawinowa
- oliwa z oliwek
- pieprz
- 3 łyżki cukru
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki