Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z wołowiną, karmelizowaną brukselką i konfiturą żurawinową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z wołowiną, karmelizowaną brukselką i konfiturą żurawinową - składniki:
Sałatka z wołowiną, karmelizowaną brukselką i konfiturą żurawinową - sposób przygotowania: Mięso kroimy na cienkie plastry. Każdy plaster smarujemy po jednej stronie konfiturą żurawinową, a następnie skrapiamy oliwą. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. przez około 30 minut. Upieczone mięso kroimy na małe kawałki. Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, odcinamy końcowy kawałek głąba, a jego pozostałość nacinamy na krzyż. Oczyszczoną brukselkę namaczany na kilka minut w zimnej wodzie. Dzięki temu będzie jędrniejsza. Tak przygotowaną brukselkę wrzucamy do posolonego i posłodzonego 1 łyżką cukru wrzątku i gotujemy przez około 5 minut od czasu ponownego zagotowania się wody. Na suchą patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru i mieszamy do czasu aż się rozpuści. Następnie wrzucamy na patelnię ugotowaną brukselkę, dodajemy 2 łyżki wody i smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, tak żeby wszystkie brukselki oblepiły się cukrowym syropem. Kuskus przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szczypior grubo siekamy. Mięso, brukselkę, kuskus i szczypior wrzucamy do miski. 2-3 łyżki konfitury żurawinowej łączymy z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami przegotowanej wody. Tak przygotowany sos wlewamy do miski i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku.