Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pieczeń z fetą i suszonymi pomidorami
Pieczeń z fetą i suszonymi pomidorami - składniki:
Pieczeń z fetą i suszonymi pomidorami - sposób przygotowania:
Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano oraz pieprz, drobno pokrojone suszone pomidory oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, wystudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Przygotować prostokątną foremkę, natłuścić margaryną i posypać tartą bułką. Do foremki włożyć połowę mięsnej masy i ładnie wyrównać. Ser feta pokroić w paski i ułożyć na wierzchu. Ja ułożyłam trzy paski. Wyłożyć drugą część masy, delikatnie dociskać łyżką aby masa powchodziła między fetę i dokładnie wyrównać na wierzchu. Wstawić do nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 50 minut.
- 1.3 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 cebula biała
- 1 słoiczek pomidorów suszonych
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 kostka fety
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 2 łyżki oregano
- 1 łyżka majeranku
- 1 kostka mięsna
- 250 ml woda
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki