Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Polędwiczki wieprzowe w sosie rabarbarowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Polędwiczki wieprzowe w sosie rabarbarowym - składniki:
Polędwiczki wieprzowe w sosie rabarbarowym - sposób przygotowania: Polędwiczkę umyć i dokładnie oczyścić ze wszystkich błonek. Pokroić na kotleciki i delikatnie rozbić je ręką. Doprawić solą, pieprzem i ok łyżką suszonego tymianku. Oprószyć mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać oliwę oraz ok łyżkę masła. Dodać polędwiczki i usmażyć kilka minut z każdej strony, aby polędwiczki się zarumieniły (mogą pozostać lekko surowe w środku, gdyż później włożymy je jeszcze do sosu). Nie należy się przejmować jeśli polędwiczki odrobinę przywrą do dna patelni. Usmażone mięso wyjąć z patelni i odłożyć na talerz (nie przykrywać, bo straci swój kolor i będzie szare). Na patelnie wlać wino i dokładnie wymieszać, żeby odlepić skarmelizowane kawałki od dna. Zagotować, dodać pokrojony w kostkę rabarbar (rabarbar należy umyć oraz obrać - zdjąć z niego pierwsze najtwardsze włókna) i truskawki (lub dżem truskawkowy). Wszystko ponownie zagotować i gotować ok 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Wszystkie składniki dodajemy oczywiście do smaku. Wszystko pogotować jeszcze, aż rabarbar będzie zupełnie miękki i się rozpadnie. Na koniec włożyć usmażone polędwiczki razem z sosem który z nich wypłynął. Doprawić jeszcze świeżym tymiankiem i podgrzać, aż polędwiczki będą gotowe i dodać jeszcze ok łyżki zimnego masła i połączyć z sosem. Podawać z ryżem i/lub szpinakiem, udekorowane świeżym tymiankiem i np. natką pietruszki.