Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Polędwiczki wieprzowe w sosie rabarbarowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie rabarbarowym - składniki:
Polędwiczki wieprzowe w sosie rabarbarowym - sposób przygotowania:
Polędwiczkę umyć i dokładnie oczyścić ze wszystkich błonek. Pokroić na kotleciki i delikatnie rozbić je ręką. Doprawić solą, pieprzem i ok łyżką suszonego tymianku. Oprószyć mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać oliwę oraz ok łyżkę masła. Dodać polędwiczki i usmażyć kilka minut z każdej strony, aby polędwiczki się zarumieniły (mogą pozostać lekko surowe w środku, gdyż później włożymy je jeszcze do sosu). Nie należy się przejmować jeśli polędwiczki odrobinę przywrą do dna patelni. Usmażone mięso wyjąć z patelni i odłożyć na talerz (nie przykrywać, bo straci swój kolor i będzie szare). Na patelnie wlać wino i dokładnie wymieszać, żeby odlepić skarmelizowane kawałki od dna. Zagotować, dodać pokrojony w kostkę rabarbar (rabarbar należy umyć oraz obrać - zdjąć z niego pierwsze najtwardsze włókna) i truskawki (lub dżem truskawkowy). Wszystko ponownie zagotować i gotować ok 10 minut, aż rabarbar zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Wszystkie składniki dodajemy oczywiście do smaku. Wszystko pogotować jeszcze, aż rabarbar będzie zupełnie miękki i się rozpadnie. Na koniec włożyć usmażone polędwiczki razem z sosem który z nich wypłynął. Doprawić jeszcze świeżym tymiankiem i podgrzać, aż polędwiczki będą gotowe i dodać jeszcze ok łyżki zimnego masła i połączyć z sosem. Podawać z ryżem i/lub szpinakiem, udekorowane świeżym tymiankiem i np. natką pietruszki.
- 1 średnia polędwiczka wieprzowa
- 2 łodygi rabarbaru
- garść truskawek lub około 3 łyżki dżemu truskawkowego
- ok 100 ml różowego wina
- w sumie ok 2 łyżki masła
- ok 2 łyżki oliwy
- cukier (ilość zależy od kwaśności rabarbaru - ja użyłam ok 3 czubatych łyżek)
- ok łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- tymianek - ja użyłam ok łyżki suszonego i kilka gałązek świeżego
- sól i pieprz
- dodatki: ryż lub np. szpinak
Informacje o Polędwiczki wieprzowe w sosie rabarbarowym
-
Truskawki na obiad? Nie tylko na słodko
. Autor: Wiesław Bober Truskawki są tu składnikiem tego pysznego sosu - razem z rabarbarem, który też teraz chętnie zajadamy. Delikatne mięso potrzebuje wyjątkowej oprawy - ten słodki sos będzie w sam raz. Przepis na polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym Nie mogło go zabraknąć w tym zestawieniu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki