Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką - składniki:
  • Pierś z kurczaka:
  • 4 piersi z kurczaka (średnie)
  • 10 plastrów ananasa w zalewie
  • 12 łyżek oliwy
  • 14 łyżek słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki ostrej musztardy (np. Dijon)
  • masło (w kostce - twarde)
  • czerwona papryczka chili (drobno pokrojona)
  • kilka kropli sosu Tabasco
  • Puree ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 6 - 10 łyżek masła
  • ok. 20 listków świeżej mięty (bardzo drobno posiekane)
  • skórka starta z 2 cytryn (na tarce z drobnymi oczkami)
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 limonki (do smaku)
  • pieprz i sól (świeżo zmielone)
  • Sałatka:
  • 2 mango
  • 2 ogórki zielone (szklarniowy - długi)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 czerwonej papryczki chili
  • 14 listków świeżej mięty (bardzo drobno posiekane)
  • 2 łyżki soku z ananasa (może być zalewa z ananasów w puszce)
  • sok z 1 limonki
  • sól i pieprz (świeżo zmielone)
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką - sposób przygotowania: Pracę rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do 190 st. (górna i dolna grzałka). Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczu, ewentualnych kostek. Nacinamy dość głęboko w 5 miejscach, co ok. 2 cm (zależy to od wielkości piersi). Plastry ananasa przekrawamy na połówki, w każde zagłębienie w piersi wkładamy ananasa oraz cienki plasterek masła. Marynata - oliwę, sosy, musztardę, Tabasco, paprykę i miód łączymy i dokładnie mieszamy. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość marynaty, układamy piersi z kurczaka i zalewamy pozostałą marynatą, naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut. W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki - obieramy je, drobno kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie dokładnie je rozgniatamy, dodajemy masło, miętę, skórkę z cytryny, sok z cytryny i limonki (dodaj najpierw małą ilość), sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Sałatkę przygotowujemy następująco: ogórka i mango dokładnie myjemy i obieramy. Z ogórka usuwamy gniazda nasienne, a miąższ mango odkrawamy od pestki. Ogórka i mango kroimy w cienkie paski, a następnie w bardzo drobną kostkę. Papryczkę przekrawamy na połowę, usuwamy białe części i pestki i kroimy bardzo drobno. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Pokrojoną pierś z kurczaka układamy na talerzu, obok puree ziemniaczane nałożone łyżką do lodów, dekorujemy miętą, sałatkę podajemy odsączoną z nadmiaru sosu. Przepis pochodzi z bloga: poracoszjesc.blogspot.com