Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką - składniki:
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką - sposób przygotowania:
Pracę rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do 190 st. (górna i dolna grzałka). Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczu, ewentualnych kostek. Nacinamy dość głęboko w 5 miejscach, co ok. 2 cm (zależy to od wielkości piersi). Plastry ananasa przekrawamy na połówki, w każde zagłębienie w piersi wkładamy ananasa oraz cienki plasterek masła.
Marynata - oliwę, sosy, musztardę, Tabasco, paprykę i miód łączymy i dokładnie mieszamy. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość marynaty, układamy piersi z kurczaka i zalewamy pozostałą marynatą, naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut.
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki - obieramy je, drobno kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie dokładnie je rozgniatamy, dodajemy masło, miętę, skórkę z cytryny, sok z cytryny i limonki (dodaj najpierw małą ilość), sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Sałatkę przygotowujemy następująco: ogórka i mango dokładnie myjemy i obieramy. Z ogórka usuwamy gniazda nasienne, a miąższ mango odkrawamy od pestki. Ogórka i mango kroimy w cienkie paski, a następnie w bardzo drobną kostkę. Papryczkę przekrawamy na połowę, usuwamy białe części i pestki i kroimy bardzo drobno. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Pokrojoną pierś z kurczaka układamy na talerzu, obok puree ziemniaczane nałożone łyżką do lodów, dekorujemy miętą, sałatkę podajemy odsączoną z nadmiaru sosu.
Przepis pochodzi z bloga: poracoszjesc.blogspot.com
- Pierś z kurczaka:
- 4 piersi z kurczaka (średnie)
- 10 plastrów ananasa w zalewie
- 12 łyżek oliwy
- 14 łyżek słodkiego sosu chili
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki ostrej musztardy (np. Dijon)
- masło (w kostce - twarde)
- czerwona papryczka chili (drobno pokrojona)
- kilka kropli sosu Tabasco
- Puree ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 6 - 10 łyżek masła
- ok. 20 listków świeżej mięty (bardzo drobno posiekane)
- skórka starta z 2 cytryn (na tarce z drobnymi oczkami)
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 limonki (do smaku)
- pieprz i sól (świeżo zmielone)
- Sałatka:
- 2 mango
- 2 ogórki zielone (szklarniowy - długi)
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 czerwonej papryczki chili
- 14 listków świeżej mięty (bardzo drobno posiekane)
- 2 łyżki soku z ananasa (może być zalewa z ananasów w puszce)
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz (świeżo zmielone)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki