Tysi±ce przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pier¶ z kurczaka w sosie brzoskwiniowym
Pier¶ z kurczaka w sosie brzoskwiniowym - składniki:
Pier¶ z kurczaka w sosie brzoskwiniowym - sposób przygotowania:
Kurczaka umyj, oczy¶ć i pokrój w kawałki. Lekko rozbij, posyp sol± i pieprzem i odstaw na około 0,5 godziny. Po tym czasie lekko obtocz w m±ce (strz±¶nij nadmiar). Na patelni rozgrzej około 1-2 łyżek oliwy. Smaż na niej kurczaka, aż zrobi się złoty, a w ¶rodku nie będzie już różowy. Po usmażeniu zdejmij go z patelni i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem. Na patelnię wylej wino i zmniejsz ogień. Dodaj posiekan± w drobn± kostkę cebulkę. Następnie dorzuć obrane i posiekane w kostkę brzoskwinie (oraz ewentualnie paprykę). Kiedy zaczn± się rozpadać, dorzuć konfiturę, tymianek i imbir. Je¶li potrzeba dopraw do smaku. Kurczaka przełóż do gotowego sosu i du¶ około 5 minut. W tym czasie rozgrzej inn± patelnię (bez tłuszczu) i wrzuć na ni± płatki migdałów. Upraż je, uważaj±c, aby się nie przypaliły (inaczej zrobi± się gorzkie). Kiedy będ± gotowe dodaj je do mięsa w sosie i od razu podawaj. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie na przykład ryż.
- 1 podwójna pier¶ z kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżki m±ki
- Na sos:
- 2-3 miękkie brzoskwinie
- łyżka posiekanej w drobn± kostkę czerwonej papryki
- łyżka konfitury brzoskwiniowej
- 150 ml białego wytrawnego wina
- mała cebulka
- łyżeczka posiekanego ¶wieżego tymianku
- 1/3-1/2 łyżeczki imbiru
- sól i pieprz do smaku
- gar¶ć migdałów (opcjonalnie)
Informacje o Pier¶ z kurczaka w sosie brzoskwiniowym
-
Blok czekoladowy na deser, czyli menu dnia na poprawę humoru
Składniki: 120 g serka koziego (rolady ple¶niowej) gar¶ć suszonej żurawiny 1 pomarańcza pęczek rukoli 1/2 główki sałaty radicchio 1/2 główki sałaty lodowej lub 1 opakowanie gotowej mieszanki sałat 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka mi
-
¦niadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze ¶wiata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad ¶wi±teczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka ¶ledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka ¶ledziowa z fasol± i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki