Tysi±ce przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pier¶ z kurczaka w sosie brzoskwiniowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pier¶ z kurczaka w sosie brzoskwiniowym - składniki:
Pier¶ z kurczaka w sosie brzoskwiniowym - sposób przygotowania: Kurczaka umyj, oczy¶ć i pokrój w kawałki. Lekko rozbij, posyp sol± i pieprzem i odstaw na około 0,5 godziny. Po tym czasie lekko obtocz w m±ce (strz±¶nij nadmiar). Na patelni rozgrzej około 1-2 łyżek oliwy. Smaż na niej kurczaka, aż zrobi się złoty, a w ¶rodku nie będzie już różowy. Po usmażeniu zdejmij go z patelni i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem. Na patelnię wylej wino i zmniejsz ogień. Dodaj posiekan± w drobn± kostkę cebulkę. Następnie dorzuć obrane i posiekane w kostkę brzoskwinie (oraz ewentualnie paprykę). Kiedy zaczn± się rozpadać, dorzuć konfiturę, tymianek i imbir. Je¶li potrzeba dopraw do smaku. Kurczaka przełóż do gotowego sosu i du¶ około 5 minut. W tym czasie rozgrzej inn± patelnię (bez tłuszczu) i wrzuć na ni± płatki migdałów. Upraż je, uważaj±c, aby się nie przypaliły (inaczej zrobi± się gorzkie). Kiedy będ± gotowe dodaj je do mięsa w sosie i od razu podawaj. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie na przykład ryż.