Tysi±ce przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pier¶ z kurczaka w migdałach z wi¶niowym sosem
Pier¶ z kurczaka w migdałach z wi¶niowym sosem - składniki:
Pier¶ z kurczaka w migdałach z wi¶niowym sosem - sposób przygotowania:
Pier¶ z kurczaka umyj, oczy¶ć i pokrój na kotlety. Lekko rozbij, posól i popieprz do smaku i odstaw na 0,5-1 godzinę do lodówki. Przygotuj 3 miski lub głębokie talerze. Do jednego naczynia wsyp m±kę, do drugiego wbij jajko i lekko roztrzep, do trzeciego wsyp płatki migdałów. Kurczaka panieruj najpierw w m±ce (strz±¶nij nadmiar), następnie w jajku i migdałach. Smaż na niewielkiej ilo¶ci gor±cego tłuszczu do lekkiego zrumienienia (po ok. 2-3 minuty z każdej strony). Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj od góry i piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celsjusza. Następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze około 5 minut (sprawdĽ czy mięso nie jest różowe).
Sos: Wi¶nie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka, zasyp cukrem i odczekaj, aż puszcz± sok. Zacznij podgrzewać na ¶rednim ogniu. Wino dobrze wymieszaj z m±k± ziemniaczan±. Dolewaj powoli do gor±cych wi¶ni, cały czas mieszaj±c, dopóki nie zgęstnieje. Je¶li sos jest zbyt rzadki, można dodać jeszcze m±ki. Podajemy do gor±cego mięsa.
-
¦niadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze ¶wiata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad ¶wi±teczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka ¶ledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka ¶ledziowa z fasol± i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki