Tysi±ce przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pier¶ z kurczaka w migdałach z wi¶niowym sosem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pier¶ z kurczaka w migdałach z wi¶niowym sosem - składniki:
Pier¶ z kurczaka w migdałach z wi¶niowym sosem - sposób przygotowania: Pier¶ z kurczaka umyj, oczy¶ć i pokrój na kotlety. Lekko rozbij, posól i popieprz do smaku i odstaw na 0,5-1 godzinę do lodówki. Przygotuj 3 miski lub głębokie talerze. Do jednego naczynia wsyp m±kę, do drugiego wbij jajko i lekko roztrzep, do trzeciego wsyp płatki migdałów. Kurczaka panieruj najpierw w m±ce (strz±¶nij nadmiar), następnie w jajku i migdałach. Smaż na niewielkiej ilo¶ci gor±cego tłuszczu do lekkiego zrumienienia (po ok. 2-3 minuty z każdej strony). Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj od góry i piecz 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celsjusza. Następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze około 5 minut (sprawdĽ czy mięso nie jest różowe). Sos: Wi¶nie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka, zasyp cukrem i odczekaj, aż puszcz± sok. Zacznij podgrzewać na ¶rednim ogniu. Wino dobrze wymieszaj z m±k± ziemniaczan±. Dolewaj powoli do gor±cych wi¶ni, cały czas mieszaj±c, dopóki nie zgęstnieje. Je¶li sos jest zbyt rzadki, można dodać jeszcze m±ki. Podajemy do gor±cego mięsa.