Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szparagi w kruchym cieście

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szparagi w kruchym cieście - składniki:
Szparagi w kruchym cieście - sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli, siekamy z zimnym masłem. Wlewamy 100 ml śmietany, mieszamy, szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta toczymy gruby wałek, kroimy go na 10 kawałków. Każdy rozwałkowujemy na podłużny placek, oprószamy serem wymieszanym z gałką muszkatołową. Na środku placka układamy obrany szparag, zawijamy w ciasto, dokładnie zlepiając je w miejscu złączenia. Układamy "paluszki" na wyścielonej pergaminem blasze, smarujemy pozostałą śmietaną i pieczemy około 30 minut (180°C). Aby szparagi ugotowały się równomiernie, ustawiamy je w wysokim garnku w pozycji pionowej, tak by główki wystawały z wody.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim