Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryba z sosem chilli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ryba z sosem chilli - składniki:
  • 4 filety z soli
  • sól
  • 3 łyżki oliwy (najlepiej cytrynowej)
  • cebula cukrowa
  • ew. świeża kolendra
  • Marynata:
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka oliwy (najlepiej cytrynowej)
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
Ryba z sosem chilli - sposób przygotowania: Filety oprószamy solą. Mieszamy składniki marynaty i smarujemy nią rybę. Do żaroodpornego naczynia wlewamy 3 łyżki oliwy cytrynowej. Układamy na niej obraną i pokrojoną w plasterki cebulę, a na nich rybę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180°C. Przed podaniem możemy posypać kolendrą. Najłatwiej kupić solę w postaci mrożonych filetów. Świeża ryba byłaby smaczniejsza i zdrowsza, ale wymagałaby pracochłonnej obróbki. Poza tym trudno ją dostać.

Informacje o Ryba z sosem chilli

  • Grillowy niezbędnik smakosza marek Knorr i Hellmann's

    Grillowy niezbędnik smakosza marek Knorr i Hellmann's

    steków z polędwicy, sprawdzi się w daniach z ryb. A Sos Chilli, będący połączeniem m.in. papryki, cebuli oraz aromatycznych ziół, to pozycja obowiązkowa dla fanów pikantnego jedzenia. Doskonały do podania z wszelkimi daniami mięsnymi, ale może stanowić także bazę dla salsy czy marynaty

  • Aromatyczne menu dnia na pożegnanie zimy

    Aromatyczne menu dnia na pożegnanie zimy

    , kawałki cytrusów i orzechy, delikatnie wymieszaj, aż listki pokryją się sosem. Od razu podawaj. Autor: Gavin Baxter Zamarynowana w ostrych przyprawach ryba to pomysł na lekki obiad, który dostarcza dużo białka i kwasów omega 3. W połączeniu z sałatką stanowi zastrzyk zdrowia na wiosnę. Ryba z sosem