Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Risotto z szafranem, gorgonzolą i parmezanem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Risotto z szafranem, gorgonzolą i parmezanem - składniki:
Risotto z szafranem, gorgonzolą i parmezanem - sposób przygotowania: W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane szalotki. Gdy się zeszklą, dodajemy suchy ryż. Mieszamy do momentu, aż stanie się szklisty. Dolewamy 1/3 gorącego bulionu, cały czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie bulion, znów dolewamy odrobinę. Powtarzamy tę czynność do momentu, kiedy ryż będzie al dente. Na końcu dolewamy wino, odparowujemy, wrzucamy parmezan oraz masło. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy risotto, aby ser i masło rozpuściły się w potrawie.