Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chłodnik

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chłodnik - składniki:
Chłodnik - sposób przygotowania: Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi botwinki siekamy, a liście kroimy w poprzek na milimetrowe paseczki. Cebulę drobno siekamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy tarte buraczki i podsmażamy pół minuty. Wrzucamy posiekane łodygi botwinki i dusimy kolejne pół minuty. Dodajemy liście i dusimy jeszcze chwilę. Taka kolejność dodawania składników jest ważna - zaczynamy od najtwardszych części botwiny, a kończymy na najdelikatniejszych. Botwiny nie można długo dusić, gdyż straci swój naturalny kolor. Dodajemy tyle wody, aby zakrywała botwinkę, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej w kąpieli z lodowatej wody). Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Jeśli nasiona są duże, usuwamy je łyżeczką. Ścieramy ogórki na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek kroimy niezbyt drobno, rzodkiewki w półplasterki, czosnek siekamy. Przygotowane warzywa, zioła i czosnek mieszamy z uduszoną botwinką. Dodajemy zsiadłe mleko oraz jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do schłodzenia. Podajemy z połówkami jajek przepiórczych i szyjkami rakowymi. Zamiast szyjek możemy dodać posiekane pieczone mięso (np. cielęcinę) lub wędzoną rybę, a jajka przepiórcze zastąpić kurzymi.
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Informacje o Chłodnik

  • Chłodnik

    Chłodnik - idealna zupa na upalne dni Chłodnik przygotowuje się ze zmiksowanych lub poszatkowanych warzyw bądź owoców. Następnie dodaje się zsiadłe mleko, kefir lub jogurt naturalny, dzięki czemu powstaje idealne danie na upalne dni

  • Menu z chłodnikiem ogórkowym

    Menu z <strong>chłodnikiem</strong> ogórkowym

    Wykorzystaj okazję, żeby zjeść chłodnik - w czasie upałów smakuje najlepiej. 1 duży ogórek wężowy (50 dag) 1 szalotka 2 łyżki świeżego estragonu 500 ml zimnego bulionu warzywnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu estragonowego 20 dag gęstej śmietany (36-proc.) 2 łyżki oliwy sól 2

  • 6 razy chłodnik!

    6 razy <strong>chłodnik</strong>!

    Przepis mistrza kuchni na chłodnik litewski. Najlepiej przygotować go z dodatkiem młodych buraczków. Tu w wersji z kefirem albo jogurtem. Jeśli wolimy, by chłodnik był kwaśny należy dodać liście szczawiu.   Chłodnik litewski duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami 2 ogórki pół

  • Chłodno, chłodniej, chłodnik

    Chłodno, chłodniej, <strong>chłodnik</strong>

    . Równie dobrze możemy przygotować go z owoców, na słodko, kwaśno lub mieszając smaki. Najprostszy chłodnik przygotujemy na bazie kefiru, jogurtu naturalnego, śmietany lub kwaśnego mleka. Jednak sposobów, by wypełnić talerz w upalne lato jest wiele. Belgowie z pewnością przyrządzą go z dodatkiem piwa, a

  • Chłodnik litewski - orzeźwienie i energia

    <strong>Chłodnik</strong> litewski - orzeźwienie i energia

    Chłodnik litewski – danie na upały Upały to sygnał, że pora rozpocząć sezon na chłodnik. To jedno z tych dań, które są naszymi sprzymierzeńcami w trakcie cieplejszych dni. Orzeźwia i dodaje energii, a do tego świetnie smakuje. Szczególnie popularny w naszej kuchni chłodnik litewski to zupa na

  • Słodkie chłodniki owocowe!

    Słodkie <strong>chłodniki</strong> owocowe!

    Przełom czerwca i lipca, to moment, w którym na targach można już znaleźć wszystkie ulubione owoce. Tęsknimy za nimi cały rok, warto, więc świętować obfitość słodkich darów natury. Na słoneczne dni polecamy soczystego arbuza, okraszonego słoną fetą. Ten chłodnik należy podawać naprawdę dobrze

  • Nietypowy chłodnik - z bobem i chlorellą

    Nietypowy <strong>chłodnik</strong> - z bobem i chlorellą

    Chłodnik z bobem i chlorellą Składniki: 1 schłodzony ogórek szklarniowy lub np. dwa gruntowe (po obraniu 220 g)250 g ugotowanego, obranego i schłodzonego bobu (5-6 garści)250 ml schłodzonego mleka sojowego (niesłodzonego)1 łyżeczka chlorelli Purella Food1 duży ząbek czosnkusok wyciśnięty z połowy

  • Sezon na chłodniki rozpoczęty! Sprawdź przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu chłodnik

    Sezon na <strong>chłodniki</strong> rozpoczęty! Sprawdź przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu <strong>chłodnik</strong>

    Orzeźwiające zupy wykonane na bazie maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego można przyrządzać na wiele sposobów. Uzupełnieniem obiadu może być chłodnik z ogórków i awokado, koniecznie z dodatkiem soku z limonki. Pikantnego charakteru doda mu kawałek świeżej papryczki chilli