Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Torcik z rabarbarem
Torcik z rabarbarem - składniki:
Torcik z rabarbarem - sposób przygotowania:
Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy marynowany rabarbar. Łodygi czyścimy i kroimy na kawałki. Mieszamy z ziarenkami wyłuskanymi z lasek wanilii, cukrem i octem balsamicznym. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień robimy ciasto.
Zagniatamy wszystkie składniki. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wyklejamy spód tortownicy o średnicy 28 cm. Z reszty formujemy brzeg. Na cieście układamy zamarynowany rabarbar (marynatę zostawiamy). Robimy kruszonkę, rozcierając palcami wszystkie składniki. Posypujemy rozłożony na cieście rabarbar, pieczemy 50-60 minut w 170°C z termoobiegiem.
Rabarbarową marynatę gotujemy, aby zgęstniała - to będzie sos, którym skropimy ciasto.
- Marynowany rabarbar:
- 800 g rabarbaru
- 2 laski wanilii
- 60 g cukru
- 3 łyżki dobrego octu balsamicznego
- Ciasto:
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- jajko
- szczypta soli
- 250 g mąki
- 7 g (1/2 torebki) proszku do pieczenia
- Kruszonka:
- 100 g stopionego masła
- 10 g cukru
- 100 g mąki
- 100 g mielonych migdałów
- Dekoracja:
- 300 g truskawek
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki