Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Torcik z rabarbarem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Torcik z rabarbarem - składniki:
Torcik z rabarbarem - sposób przygotowania: Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy marynowany rabarbar. Łodygi czyścimy i kroimy na kawałki. Mieszamy z ziarenkami wyłuskanymi z lasek wanilii, cukrem i octem balsamicznym. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień robimy ciasto. Zagniatamy wszystkie składniki. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wyklejamy spód tortownicy o średnicy 28 cm. Z reszty formujemy brzeg. Na cieście układamy zamarynowany rabarbar (marynatę zostawiamy). Robimy kruszonkę, rozcierając palcami wszystkie składniki. Posypujemy rozłożony na cieście rabarbar, pieczemy 50-60 minut w 170°C z termoobiegiem. Rabarbarową marynatę gotujemy, aby zgęstniała - to będzie sos, którym skropimy ciasto.