Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - składniki:
Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - sposób przygotowania: Przygotowujemy nadzienie. Schłodzoną śmietankę lekko ubijamy. Dodajemy mascarpone i cukier, miksujemy. Na końcu dodajemy sok oraz skórkę otartą z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Umyte truskawki kroimy w kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Blachę (wym. 30 x 35 cm) wykładamy pergaminem. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sito. Miksujemy na średnich obrotach jajka. Dodajemy po trochu wodę, a potem, stopniowo, cukier. Zmniejszamy obroty i wsypujemy suche składniki. Ciasto przelewamy na blachę i pieczemy 15 minut - na środkowej półce piekarnika. Na stole rozkładamy wilgotną ściereczkę. Przekładamy na nią wystudzone ciasto, spodem do góry, zdejmujemy papier do pieczenia. Smarujemy ciasto kremem i posypujemy równomiernie truskawkami - na jednym końcu, tym, który będzie na zewnątrz, zostawiamy 5 cm bez kremu. Pomagając sobie ściereczką ponownie, zwijamy ciasto. Pozostawiamy zawinięte w ściereczkę około godziny, najlepiej w lodówce, aby krem stężał. Następnie zdejmujemy ściereczkę i zostawiamy roladę jeszcze 30 minut w lodówce. Podajemy posypaną cukrem pudrem, wiórkami czekolady i przybraną truskawkami.