Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Aromatyczny marynowany pstrąg z grilla

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Aromatyczny marynowany pstrąg z grilla - składniki:
Aromatyczny marynowany pstrąg z grilla - sposób przygotowania: Najpierw zrobiłam marynatę do ryby. Drobno posiekałam dymkę natkę pietruszki, starłam skórkę z cytryny na drobnych oczkach.Wymieszam bardzo dokładnie razem oliwę sól, pieprz, skórkę cytrynową, natkę pietruszki, dymkę, koperek, kurkumę sok z 1/2 cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, kolendrę. Ryby opłukałam, osuszyłam i natarłam marynatą w środku i z zewnątrz. Tak przygotowane ryby odłożyłam na godzinę w chłodne miejsce. Cebule i cytrynę pokroiłam w plasterki. Do środka ryby włożyłam po kilka plasterków cebuli i cytryny, kilka gałązek lubczyku. Ryby włożyłam do specjalnych kratek do pieczenia ryb na grillu i położyłam pstrągi na dobrze rozgrzany grill. W trakcie pieczenia smarowałam pozostałą marynatą. Ryby grillowałam ok 20 minut (u mnie jest grill z pokrywą więc idzie dość szybko), ale czas zależy od typu grilla, w trakcie pieczenia należy raz odwrócić. Podałam z ulubioną sałatką, pomidorkami, plasterkami cukinii oraz cytryny. Do tego chłodne białe wino i można się rozkoszować miłym wieczorem. Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga: mojkulinarnypamietnik.blogspot.com