Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Marynowane grillowane bakłażany
Marynowane grillowane bakłażany - składniki:
Marynowane grillowane bakłażany - sposób przygotowania:
Kroimy w poprzek bakłażany najcieniej, jak potrafimy. Grillujemy je prawie beztłuszczowo (1 łyżeczka oliwy rozprowadzona pędzelkiem po całej patelni grillowej, przy każdej nowej porcji bakłażanów na patelni). Grillujemy wszystkie bakłażany z obu stron. Studzimy.
Do słoika wkładamy warstwami stopniowo wszystkie zgrillowane plastry bakłażanów. 100 ml oliwy, ocet winny, sól, pieprz miksujemy, wlewamy do słoika z bakłażanami. Wrzucamy do słoika pokrojoną drobno papryczkę, czosnek i rozmaryn. Zamykamy słoik, potrząsamy zawartość słoika, dodajemy oliwę tak, aby prawie wszystkie bakłażany były przykryte.
Codziennie "rano i wieczorem" potrząsamy zawartość słoika, aby wszystkie bakłażany miały szansę być pod zalewą, a nie nad nią. Po dwóch dobach są idealne do jedzenia.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga: Tapas de Colores
- 2-3 bakłażany
- oliwa z oliwek -100 ml lub więcej
- czosnek - 2 ząbki
- papryczka chilli - 1/2
- rozmaryn lub inne świeże zioła
- sól
- pieprz
- ocet winny jabłkowy - 3 łyżki
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki