Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Focaccia z pomidorami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Focaccia z pomidorami - składniki:
Focaccia z pomidorami - sposób przygotowania: Mąkę przesiać do sporej miski. Cukier rozpuścić w wodzie z oliwą (nie może być gorąca, tyko ciepła), dodać łyżkę mąki, drożdże, wymieszać. Kiedy drożdże zaczną pracować (masa zacznie się podnosić) wlać je do mąki, dodać sól i wyrobić ciasto. Skropić oliwą, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na placek, przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. W focacci zrobić wgłębienia i delikatnie powciskać w nie umyte pomidorki. Ciasto ponownie nakryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Focaccię skropić oliwą, posypać kryształkami morskiej soli i ziołami. Piec około 25 minut (do zezłocenia wierzchu).