Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Dżem z pomidorów na słodko
Dżem z pomidorów na słodko - składniki:
Dżem z pomidorów na słodko - sposób przygotowania:
Pomidory umyć. W jednym miejscu każdego z nich skórkę naciąć na krzyż. Sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć twarde części (gdzie było połączenie z gałązką) i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i podgrzewać, aż się rozpadną. Przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki (niekoniecznie). Dodać cukier do smaku (można dać mniej) i sok z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie także startą skórkę) i podgrzewać do momentu, aż masa będzie odpowiednio gęsta (według uzniania). Przekładać do wyparzonych słoików i dobrze zakręcać. Przechowywać w zaciemnionym miejscu.
- 2 kg mięsistych pomidorów
- 0.5 kg cukru (najlepiej trzcinowego)
- sok z 1 cytryny lub pomarańczy
- opcjonalnie skórka starta z cytryny lub pomarańczy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki