Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dżem z pomidorów na słodko

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dżem z pomidorów na słodko - składniki:
Dżem z pomidorów na słodko - sposób przygotowania: Pomidory umyć. W jednym miejscu każdego z nich skórkę naciąć na krzyż. Sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć twarde części (gdzie było połączenie z gałązką) i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i podgrzewać, aż się rozpadną. Przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki (niekoniecznie). Dodać cukier do smaku (można dać mniej) i sok z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie także startą skórkę) i podgrzewać do momentu, aż masa będzie odpowiednio gęsta (według uzniania). Przekładać do wyparzonych słoików i dobrze zakręcać. Przechowywać w zaciemnionym miejscu.