Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Dżem z pomidorów na słono
Dżem z pomidorów na słono - składniki:
Dżem z pomidorów na słono - sposób przygotowania:
Pomidory dobrze umyć. Na wierzchu każdego z nich zrobić nacięcie na krzyż. Następnie sparzyć je i zdjać skórkę. Pokroić w kostę, usuwając twarde części i przełożyć do garnka. Papryczkę umyć, usunąć pestki (niekoniecznie) i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do pomidorów. Cebulę obrać, bardzo drobno poszatkować i także dodać do pomidorów. Mieszankę warzywną doprawić sokiem z cytryny i podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, aż stanie się gęsta (do osiągnięcia pożądanej konsystencji). Gorący dżem doprawić do smaku solą i pieprzem (można dodać także ulubione przyprawy) i przełożyć do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcić. Przechowywać w zaciemnionym miejscu. Podawać na przykład do pieczonych mięs.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki