Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dżem z pomidorów na słono

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dżem z pomidorów na słono - składniki:
Dżem z pomidorów na słono - sposób przygotowania: Pomidory dobrze umyć. Na wierzchu każdego z nich zrobić nacięcie na krzyż. Następnie sparzyć je i zdjać skórkę. Pokroić w kostę, usuwając twarde części i przełożyć do garnka. Papryczkę umyć, usunąć pestki (niekoniecznie) i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do pomidorów. Cebulę obrać, bardzo drobno poszatkować i także dodać do pomidorów. Mieszankę warzywną doprawić sokiem z cytryny i podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, aż stanie się gęsta (do osiągnięcia pożądanej konsystencji). Gorący dżem doprawić do smaku solą i pieprzem (można dodać także ulubione przyprawy) i przełożyć do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcić. Przechowywać w zaciemnionym miejscu. Podawać na przykład do pieczonych mięs.