Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jajecznica z łososiem w rogaliku francuskim

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jajecznica z łososiem w rogaliku francuskim - składniki:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek (120 ml) śmietanki 30 proc.
  • 4 łyżki masła
  • 200 g wędzonego łososia
  • 4 łyżeczki koperku
  • 4 duże rogaliki francuskie (croissanty)
  • sól
  • pieprz
Jajecznica z łososiem w rogaliku francuskim - sposób przygotowania: Koperek umyj, osusz, obierz i drobno posiekaj. Plastry łososia pokrój w paski. Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę i całość staranie roztrzep. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 160 st. C i przez 4-5 minut podgrzej w nim rogaliki. Masło roztop na patelni, wlej roztrzepane jajka i zmniejsz ogień. Mieszaj drewnianą łopatką, aż jajka zaczną się ścinać. Dodaj paseczki łososia i posiekany koperek. Smaż do chwili, aż jajecznica będzie miała ulubioną konsystencję. Z ciepłych rogalików odkrój z każdego górną część i wydrąż nieco ciasta, w zagłębienie włóż przygotowaną jajecznicę i podawaj.
Jajecznica trzykrotnie po francusku