Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Burger wołowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Burger wołowy - składniki:
Burger wołowy - sposób przygotowania: Przygotowujemy burgera. Mięso przyprawiamy, dodajemy zeszkloną czerwoną cebulę. Formujemy burgera i grillujemy 2 minuty z każdej strony. Robimy różowy sos. Żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy z musztardą, powoli dodając olej. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy ocet, ewentualnie sok z cytryny, szczyptę cukru, odrobinę keczupu i chrzanu. Sos czosnkowy przygotowujemy, mieszając jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majonezem i przyprawami. Robimy konfiturę z czerwonej cebuli: posiekaną cebulę dusimy w winie z dodatkiem octu balsamicznego, cynamonu i goździków. Przekrawamy bułkę na pół, smarujemy każdą połówkę innym sosem (jedną czosnkowym, jedną różowym) i do środka wkładamy burger, konfiturę z czerwonej cebuli, plasterek pomidora, pokrojony w plastry ogórek konserwowy, liść sałaty oraz listki rukoli.
Ten burger jest tak piękny, że będziesz sobie z nim robił selfie

Informacje o Burger wołowy