Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka z cukinii i ryżu
Zapiekanka z cukinii i ryżu - składniki:
Zapiekanka z cukinii i ryżu - sposób przygotowania:
Do dania należy wybrać średnie cukinie, w ich wnętrzu nie było zbyt dużych i twardych ziaren. Cukinie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Lekko osolić i zostawić na sicie na około 0,5 godziny, aby odciekły. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy (około 1-2 łyżki). Kiedy będzie gorący, przesmażyć na nim czosnek z cebulą (powinna się zeszklić). Dodać ryż i przesmażyć, aż się lekko zezłoci (w razie potrzeby można dodać jeszcze nieco oliwy). Następnie dodać plasterki cukinii. Chwilę poddusić i zalać wszystko wywarem lub bulionem. Dusić (bez przykrycia) na wolnym ogniu, aż większość płynu zostanie wchłonięta przez ryż lub odparuje (jeśli ryż nadal jest twardy, należy podlać potrawę wodą i poczekać, aż ziarna odpowiednio zmiękną). Naczynie zdjąć z ognia. Doprawić do smaku, a następnie dodać śmietanę i około 2/3 startego żółtego sera. Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością oliwy. Przełożyć do niego masę ryżowo-cukiniową, tak, aby na wierzchu były plasterki cukinii. Posypać pozostałym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut (do zezłocenia wierzchu). Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem. Rada: zamiast śmietany, do przygotowania dania można wykorzystać także jogurt naturalny. Mieszaninę można także wzbogacić, dodając do niej jedno jajko.
- 4 cukinie średniej wielkości (około 1.5 kg)
- 15-20 dkg startego żółtego sera
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 0.5 litra wywaru warzywnego lub bulionu
- 60 ml kwaśnej śmietany 18 % (ok. 55 g)
- 200 g ryżu
- sól i pieprz
- ewentualnie ulubione przyprawy (na przykład suszona bazylia)
- masło lub oliwa do smażenia
- szczypiorek do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki