Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makaron z pomidorkami, bazylią i ricottą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makaron z pomidorkami, bazylią i ricottą - składniki:
Makaron z pomidorkami, bazylią i ricottą - sposób przygotowania: Pomidorki wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy cukrem, szczyptą soli i skrapiamy oliwą. Dodajemy parę liści bazylii i pieczemy 15 minut w 200°C (z termoobiegiem), aż się skarmelizują. Studzimy i rozgniatamy widelcem z ricottą, masłem i parmezanem, aby powstała jednolita masa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę bazylii. Gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy. Bazylia uwielbia pomidory, ale sprawdza się także w mniej oczywistych połączeniach. Warto spróbować lodów bazyliowych, są pyszne.