Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tuńczyk z cebulą i octem (Tonno con cipolle e aceto)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tuńczyk z cebulą i octem (Tonno con cipolle e aceto) - składniki:
Tuńczyk z cebulą i octem (Tonno con cipolle e aceto) - sposób przygotowania: Umyć tuńczyka i pokroić na grube plastry, powiedzmy centymetrowe; osuszyć. Rozgrzać olej na patelni. Każdy plaster tuńczyka obtoczyć w przyprawionej mące i smażyć szybko przez 1-2 minuty z każdej strony, aż zrobi się złotobrązowy. Pozostawić do odsączenia na ręczniku papierowym. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobne plasterki i usmażyć w tym samym oleju, w którym smażył się tuńczyk. Dodać mniej więcej łyżkę stołową wody i gotować na bardzo małym ogniu przez około godzinę. Dodać cukier, skropić czerwonym octem i posypać miętą; gotować jeszcze kilka minut. Wyłożyć kawałki tuńczyka na talerz, polać słodko-kwaśną mieszanką cebulową i pozostawić na kilka godzin do wystygnięcia.