Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krewetki z cukinią i świeżym rozmarynem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krewetki z cukinią i świeżym rozmarynem - składniki:
Krewetki z cukinią i świeżym rozmarynem - sposób przygotowania: Umytą cukinię kroimy w grube plasterki i osuszamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni podsmażamy na 2 łyżkach oliwy dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, dodajemy cukinię i smażymy na dużym ogniu przez 15 minut, często mieszając, aż cukinia są zezłoci. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanymi miętą i natką. Mieszamy. Obieramy krewetki, zostawiamy tylko ogon. Nacinamy każdą krewetkę wzdłuż ostrym nożem i usuwamy jelito. Osuszamy na papierowym ręczniku. Czosnek podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Wyjmujemy go, gdy ściemnieje. Wrzucamy krewetki, dodajemy sól, pieprz i smażymy na dużym ogniu przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy i łączymy z cukinią. Posypujemy nasionami sezamu. Podajemy na ciepło z igłami rozmarynu.
Krewetki w kokosowej panierce