Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kaczka w cytrynach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kaczka w cytrynach - składniki:
  • 2 cytryny
  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
  • 1/2 szklanki soku z cytryny (z 1-2 cytryn)
  • 3 łyżki oliwy plus odrobina do kaczki
  • 1/2 łyżeczki zwykłej soli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • sól gruboziarnista
  • 1 kg warzyw korzeniowych takich jak: ziemniaki oraz marchewka i pory - pokrojonych na kawałki (opcjonalnie)
Kaczka w cytrynach - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wyciśnij sok z cytryn i włóż puste połówki do wypatroszonej kaczki. Wlej pół szklanki soku z cytryny do niewielkiego rondla i rozgrzej na średnim ogniu (resztę soku zachowaj do innych potraw). Dodaj oliwę, zwykłą sól, miód i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż sos zacznie zmniejszać objętość - ok. 5 minut. Włóż kaczkę do brytfanki. Zwiąż nogi i przygnij skrzydła między udka i korpus, żeby się nie przypaliły. Natrzyj kaczkę oliwą i posyp odrobiną soli gruboziarnistej. Pędzelkiem kuchennym posmaruj glazurą kaczkę z każdej strony. Jeśli masz ochotę, wrzuć do brytfanki warzywa - upieką się w tłuszczu z kaczki. Piecz mięso przez ok. godzinę. Wyciągnij z piekarnika, by posmarować dodatkową warstwą glazury, i piecz przez kolejne 45 minut. Znów posmaruj glazurą i piecz 15 minut, aż kaczka będzie złotobrązowa. Już po upieczeniu jeszcze raz nasmaruj kaczkę glazurą i podawaj z warzywami, jeśli je także upiekłeś. Uwaga kucharza: po zjedzeniu kaczki warto wrzucić korpus do garnka i ugotować z niego wywar, który świetnie sprawdzi się do przyrządzania risotta.