Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sorbet z orzechami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sorbet z orzechami - składniki:
Sorbet z orzechami - sposób przygotowania: Orzechy i migdały siekamy. Cukier wsypujemy na gorącą patelnię. Rozpuszczamy do momentu, aż zrobi się płynny i lekko zbrązowieje. Uważamy, aby się nie przypalił. Do karmelu wsypujemy po siekane orzechy. Chwilę mieszamy i wylewamy na blachę przykrytą pergaminem. Masę wygładzamy i po ostudzeniu siekamy nożem lub kruszymy na mniejsze kawałki. Sorbet nakładamy do wafli i zanurzamy w orzechach zatopionych w karmelu. Rada: W proponowanych deserach orzeźwiający smak sorbetów został przełamany słodyczą karmelu i kremowego toffi. A chrupiące orzechy i płatki migdałowe dobrze kontrastują z aksamitną konsystencją sorbetów.