Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto porzeczkowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto porzeczkowe - składniki:
Ciasto porzeczkowe - sposób przygotowania: W misce miksujemy cukier z jajkiem, aż do uzyskania gładkiej i jasnej masy. Dodajemy olej, mleko, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy po raz kolejny. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Porzeczki wysypujemy równomiernie na ciasto. Pieczemy je 40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli po tym czasie ciasto będzie zbyt mokre, pieczemy przez kolejne 10 minut. Podajemy wystudzone i pokrojone w kwadraty. Rada: Jeśli ciasto porzeczkowe wyjdzie za kwaśne, można oprószyć je z wierzchu cukrem pudrem.

Informacje o Ciasto porzeczkowe

  • Menu dnia pełne smaku

    Menu dnia pełne smaku

    porzeczkowe możesz podawać jedynie posypane cukrem pudrem, ale również z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Najlepsze będzie z aromatycznymi czarnymi porzeczkami, ale możesz dodać do niego również jagody. Ciasto porzeczkowe 90 g cukru 1 jajko 40 ml oleju 50 ml mleka (o temperaturze pokojowej

  • Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

    Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

    Do tego ciasta można wykorzystać zarówno porzeczki czerwone, jak i czarne, które będą bardziej aromatyczne. Jeśli wolicie słodsze ciasta, możecie po upieczeniu i ostudzeniu dodatkowo posypać je cukrem pudrem. Ciasto porzeczkowe 90 g cukru 1 jajko 40 ml oleju 50 ml mleka (o temperaturze