Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ptysie z malinami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ptysie z malinami - składniki:
Ptysie z malinami - sposób przygotowania: W rondlu gotujemy pół szklanki wody z masłem oraz szczyptą soli. Następnie, energicznie mieszając, powoli wsypujemy do wrzątku mąkę. Przerywamy mieszanie, gdy powstanie lśniące, gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy je, by przestygło. Potem, mieszając, wbijamy do ciasta jaja (po jednym) oraz wsypujemy proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem. Korzystając ze szprycy, wyciskamy na pergamin (w odstępach ok. 5 cm) porcje ciasta. Wstawiamy ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 250°C i pieczemy ok. 20 min (kto chce, może kupić gotowe, już upieczone ptysie). Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, śmietan-fiksem i cukrem pudrem. Maliny przebieramy, myjemy i osuszamy. 1/3 owoców miksujemy z cukrem, po czym przecieramy przez sito i starannie mieszamy z bitą śmietaną. Upieczone ptysie kroimy na pół. Na dolnych częściach szprycą rozkładamy warstwę bitej śmietany, potem układamy owoce i przykrywamy górnymi połówkami ciastek.
Dietetyczny deser, który zrobisz w 5 minut i zjesz bez wyrzutów sumienia [HAPS FIT]