Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Miodowo-piernikowy przekładaniec z kremem i powidłami
Miodowo-piernikowy przekładaniec z kremem i powidłami - składniki:
Miodowo-piernikowy przekładaniec z kremem i powidłami - sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie, równe części.
Ciastem wykleić sporą formę (około 25 x 35 cm) wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180 stopni.
Tak samo postąpić z drugą warstwą.
Krem:
Dwie szklanki mleka zagotować. W trzeciej szklance rozmieszać budynie i cukier. Wlać mieszankę do gotującego się mleka. Energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Budyń nakryć folią spożywczą i wynieść w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Masło rozbić mikserem na puszystą masę, dodawać stopniowo schłodzony budyń. Gdy składniki się połączą wlać alkohol i jeszcze chwilkę miksować.
Pierwszy blat ciasta ułożyć w brytfannie. Posmarować równomiernie połową powideł. Na powidła wylać krem budyniowy. Wygładzić wierzch i przykryć drugim blatem (lekko dociskając) który uprzednio także posmarowaliśmy powidłami (powidłami do dołu).
Polewa:
Czekoladę pognieść na mniejsze kawałki. Rozpuścić razem z masłem na małym ogniu (ew. w mikrofalówce).
Ciepłą masę wylać na wierzch ciasta i rozprowadzić na całej powierzchni nożem.
Ciasto ulokować w lodówce. Tam najlepiej jak spędzi około 48h. Wtedy blaty zmiękną, krem stężeje i ciasto będzie cieszyło nasze kubki smakowe:)
- Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 150 g masła
- 2 jajka
- 2-3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opakowanie przyprawy do piernika
- Dodatkowo słoik powideł śliwkowych
- Krem:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki rumu
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (jeśli budyń jest z cukrem zmniejsz ilość cukru)
- kostka miękkiego masła
- Polewa:
- 2 tabliczki dobrej gorzkiej (ew. deserowej) czekolady
- 50 g masła
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki