Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Torcik biszkoptowy z brzoskwiniami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Torcik biszkoptowy z brzoskwiniami - składniki:
Torcik biszkoptowy z brzoskwiniami - sposób przygotowania: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy w wysokim garnku na bardzo sztywno ze szczyptą soli. Potem dodajemy cukier po troszku i cały czas miksujemy na sztywno, aż będzie taka błyszcząca piana. Potem cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy trochę. Wyłączamy mikser i drewnianą łyżką powoli mieszamy pianę i przesianą mąkę z proszkiem, powoli, po trochu i delikatnie, ale energicznie. Wylewamy do tortownicy 26 cm, oczywiście dno smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni na około 40-45 minut z termoobiegiem). Jak się upiecze otwieramy piekarnik, wyjmujemy biszkopt i z wysokości około jednego metra upuszczamy biszkopt (w tortownicy oczywiście) jeszcze gorący na podłogę. To usuwa zbędne pęcherzyki powietrza i potem się lepiej kroi.Otwieramy tortownicę i wykładamy na jakąś kratkę i przykrywamy ściereczką. Następnego dnia kroimy biszkopt na 3 placki za pomocą żyłki. Krem: Na 3 szklankach mleka gotujemy 3 śmietankowe budynie.Studzimy do zimna ten bardzo gęsty budyń. Potem miksujemy do koloru białego,plus 2 kostki dobrego masła o temperaturze pokojowej i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy aż będzie puszysty krem, czasami jest to kilka minut, a czasami kilkanaście, naczynie musi być dość wysokie i wąskie, wtedy szybciej wychodzi. Poncz: Jeden placek biszkopta nasączamy ponczem. Na to warstwa brzoskwiń, na to tak 1/3 kremu, potem drugi placek, poncz, brzoskwinie, krem i trzeci placek. Wszystko ozdabiamy domowej roboty lukrowanymi kółeczkami i złotymi kropeczkami.