Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piernikowe brownie w czapeczce Świętego Mikołaja

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Piernikowe brownie w czapeczce Świętego Mikołaja - składniki:
Piernikowe brownie w czapeczce Świętego Mikołaja - sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w mikrofali i mieszamy z cukrem, odstawiamy. W mikrofali zaczynamy rozpuszczanie czekolady z dodatkiem mleka - na średniej mocy przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Do masła wymieszanego z cukrem dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy, dodajemy jajka i ponawiamy mieszanie. Do powstałej masy przesiewamy mąkę oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy 20x20 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a następnie schładzamy na kratce. Wystudzone brownie tniemy na 9 kawałków i każdy z nich dekorujemy okręgiem z bitej śmietany w środek którego wkładamy truskawkę, której czubek następnie dekorujemy kleksem z bitej śmietany, tworząc w ten sposób czapkę Mikołaja. Podajemy.
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba