Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rogale francusko-drożdżowe z białym makiem i żurawiną
Rogale francusko-drożdżowe z białym makiem i żurawiną - składniki:
Rogale francusko-drożdżowe z białym makiem i żurawiną - sposób przygotowania:
Ciasto i farsz należy przygotować dzień wcześniej.
Ciasto- zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru waniliowego. Kiedy zaczną przybierać płynną konsystencję, dolewamy ciepłe mleko. Dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Na stolnicę wysypujemy obie mąki i resztę cukru, dodajemy szczyptę soli. Robimy dołeczek, do dołeczka wlewamy rozbełtane jajka i żółtko. Zagarniamy je mąką. Ponownie robimy dołeczek, wlewamy zaczyn, roztopione masło. Szybko zarabiamy dość luźne ciasto. Starajmy się jak najmniej podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Kiedy ciasto będzie już chłodne, rozwałkowujemy je na dość cienki prostokąt. Na prostokącie na jednej połówce rozkładamy cienko masło z lodówki. Przykrywamy je pozostałą częścią ciasta. Ciasto składamy jeszcze na połowę i wałkujemy. Ponownie składamy je na trzy części i wkładamy do schłodzenia do lodówki. Po ok. 20 minutach ciasto wyjmujemy, wałkujemy, składamy znowu na 3 części i wstawiamy do lodówki. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce całą noc.
Farsz- Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy biały mak, lekko przesiekane orzechy włoskie i migdały oraz pokruszone herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa sie nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Odstawiamy na noc do lodówki.
Przed faszerowaniem dodajemy do masy ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy.
Ciasto dzielimy na mniejsze części, żeby łatwiej było nam wałkować i wykrawać rogale. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wykrawamy dość duże trójkąty. Na grubszym końcu wykładamy farsz, na farszu układamy dużą ilość suszonej żurawiny i zawijamy. Rogale układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Dajemy im 20 minut na wyrośnięcie. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, teroobieg, ok. 22 minut.
Przygotowujemy lukier- wyciskamy sok z 2 cytryn i ucieramy go z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowanym lukrem zdobimy jeszcze ciepłe rogale. Posypujemy je bakaliową posypką przygotowaną z przesiekanych, podprażonych migdałów i suszonej żurawiny. Smacznego!
- Na ciasto francusko-drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 60 g drożdży
- niepełna szklanka cukru waniliowego
- 1 szklanka ciepłego (lekko podgrzanego) mleka 0.5%
- 150 g stopionego przestudzonego masła
- szczypta soli
- 400 g masła z lodówki
- Na farsz:
- 250 g białego maku
- 220 g herbatników
- 3/4 szklanki cukru waniliowego
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g migdałów
- 200 g suszonej żurawiny
- 4 szklanki mleka 0.5%
- łyżka ekstraktu waniliowego
- Dekoracja:
- sok z 2 cytryn
- cukier puder - ile zabierze sok (na lukier)
- 100 g uprażonych przesiekanych migdałów
- 100 g przesiekanej suszonej żurawiny
- Dodatkowo: jajko
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki