Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sernik korzenny
Sernik korzenny - składniki:
Sernik korzenny - sposób przygotowania:
Początkowo przygotowałam spód z korzenych ciastek, które należało zgnieść na piasek (polecam w takich sytuacjach blender) i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyłam na przykryty papierem do pieczenia spód tortownicy (u mnie 24 cm), wygładziłam wypukłą stroną łyżki i włożyłam na 45 minut do lodówki. W tym czasie wszystkie składniki masy twarogowej wrzuciłam do miski miksera i miksowałam krótko, tylko do utworzenia się gładkiej masy, którą następnie wylałam na chłodny spód ciasteczkowy i wyrównałam. Włączyłam piekarnik na 180°C i zagotowałam sporo wody w czajniku. Przykryłam wierzch tortownicy z sernikiem dwiema warstwami folii aluminiowej, włożyłam całość do większego naczynia żaroodpornego (nada się też po prostu większa forma do pieczenia) i nalałam do naczynia zagotowaną wodę z czajnika do połowy wysokości tortownicy. Tak piekłam sernik przez 15 minut, po czym obniżyłam temperaturę w piekarniku do 110°C i piekłam aż do ścięcia się powierzchni sernika (szczególną uwagę należy zwrócić na środek sernika), myślę, że około 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiłam tam sernik z uchylonymi lekko drzwiczkami piekarnika na około godzinę, następnie, po wyjęciu, studziłam bez wyjmowania z formy, a potem włożyłam go do lodówki na całą noc.
Rano połączyłam ze sobą składniki na masę mascarpone. Zmiksowałam do względnej białości i powoli, stopniowo dodawałam z drobnym cukrem i ubijałam aż do połączenia wszystkich składników, po czym wyłożyłam masę na schłodzony sernik i dekorowałam śnieżynkami cukrowymi. I voila Sernik korzenny gotowy!
- Spód z korzenych ciastek: 150 g ciasteczek korzennych (takich tradycyjnych
- kruchych ciasteczek)
- 80 g roztopionego masła
- Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu zmielonego przynajmniej dwa razy (nada się taki "z wiaderka")
- 1.5 szklanki cukru
- 4 średniej wielkości jaja + 1 żółtko
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki anyżu mielonego
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- skórka otarta z jednej cytryny
- Masa z mascarpone:
- 180 g serka mascarpone
- 90 g masła
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki zmieszanych przypraw (które wymieniałam w kontekście masy sernikowej)
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
Szybki sernik z sekretnym składnikiem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki