Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik korzenny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sernik korzenny - składniki:
  • Spód z korzenych ciastek: 150 g ciasteczek korzennych (takich tradycyjnych
  • kruchych ciasteczek)
  • 80 g roztopionego masła
  • Masa twarogowa:
  • 1 kg twarogu zmielonego przynajmniej dwa razy (nada się taki "z wiaderka")
  • 1.5 szklanki cukru
  • 4 średniej wielkości jaja + 1 żółtko
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki anyżu mielonego
  • 2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • Masa z mascarpone:
  • 180 g serka mascarpone
  • 90 g masła
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki zmieszanych przypraw (które wymieniałam w kontekście masy sernikowej)
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
Sernik korzenny - sposób przygotowania: Początkowo przygotowałam spód z korzenych ciastek, które należało zgnieść na piasek (polecam w takich sytuacjach blender) i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyłam na przykryty papierem do pieczenia spód tortownicy (u mnie 24 cm), wygładziłam wypukłą stroną łyżki i włożyłam na 45 minut do lodówki. W tym czasie wszystkie składniki masy twarogowej wrzuciłam do miski miksera i miksowałam krótko, tylko do utworzenia się gładkiej masy, którą następnie wylałam na chłodny spód ciasteczkowy i wyrównałam. Włączyłam piekarnik na 180°C i zagotowałam sporo wody w czajniku. Przykryłam wierzch tortownicy z sernikiem dwiema warstwami folii aluminiowej, włożyłam całość do większego naczynia żaroodpornego (nada się też po prostu większa forma do pieczenia) i nalałam do naczynia zagotowaną wodę z czajnika do połowy wysokości tortownicy. Tak piekłam sernik przez 15 minut, po czym obniżyłam temperaturę w piekarniku do 110°C i piekłam aż do ścięcia się powierzchni sernika (szczególną uwagę należy zwrócić na środek sernika), myślę, że około 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiłam tam sernik z uchylonymi lekko drzwiczkami piekarnika na około godzinę, następnie, po wyjęciu, studziłam bez wyjmowania z formy, a potem włożyłam go do lodówki na całą noc. Rano połączyłam ze sobą składniki na masę mascarpone. Zmiksowałam do względnej białości i powoli, stopniowo dodawałam z drobnym cukrem i ubijałam aż do połączenia wszystkich składników, po czym wyłożyłam masę na schłodzony sernik i dekorowałam śnieżynkami cukrowymi. I voila Sernik korzenny gotowy!
Szybki sernik z sekretnym składnikiem